Whigfield

header2
bannersite new
previous arrow
next arrow

Muziek Info

Decibel Muziek Info is een item op de Decibel Community door Bayram Turk.
Iedere week belichten wij een ander artiest of band uit de 90’s of 00’s.

Check de Decibel Community op Facebook voor meer info.

Whigfield

Het Whigfield project werd in 1993 opgericht en bestaat uit de Italiaanse producers Davide Riva en Larry Pignagnoli en de Deense zangeres Sannie Charlotte Carlson.
Sannie werd geboren in Denemarken, groeide op in Ivoorkust maar verhuisde in haar jeugd ook weer terug naar haar geboorteland. Omdat ze gestudeerd had voor modedesigner verhuisde ze naar Italië.

Naast haar werk voor grote modemerken werkte ze ‘s avonds ook in een discotheek. Daar leerde ze Larry en Davide kennen die net een nieuwe plaat hadden gemaakt maar nog een zangeres zochten.
En zo begon hun samenwerking met de release van hun eerste single “Saturday Night”. Dit werd meteen een grote hit. In Duitsland, Tsjechië en Groot-Brittannië werd het een nummer 1 hit. In Frankrijk en Noorwegen bleef de hit op nr. 2 hangen. In Nederland stond Saturday Night 2 maanden in de top 40 en bereikte plek nr. 7. In Groot-Brittanië was ze zelfs de eerste buitenlandse artiest ooit die op nr. 1 binnen kwam in de charts.
De opvolger “Another Day” werd ook een aardige hit in heel Europa maar in Nederland was het een beetje teleurstellend.

Na 3 weken was de single alweer uit de charts verdwenen.
Daarentegen deed haar derde single “Think Of You” het in 1995 juist weer heel goed. Terwijl in heel Europa deze single nergens de top 10 wist te bereiken of zelfs helemaal geen hit werd, werd het in Nederland juist weer haar grootste hit!
Met de single “Big Time” scoorde ze een bescheiden hitje en met “Last Christmas”, uiteraard een cover van Wham! behaalde ze alleen nog de tipparade.

In 1996 hadden ze nog 2 keer succes. “Sexy Eyes” stond ook bijna 2 maanden in de top 40. “Gimme Gimme” hield het eind ’96 iets korter vol.
Andere bekende singles van Whigfield zijn o.a. Close To You, No Tears To Cry, Baby Boy, Givin’ All My Love en Was A Time. Dit werden in ons land geen hits maar de rest van Europa en Azië wel.
Stilzitten hielden ze sowieso niet van. Ze brachten van 1995 t/m 2012 6 albums uit. Waarvan het debuutalbum nog altijd het meest succesvolste is. In totaal verschenen er tot nu toe maarliefst 32 singles waarvan “Suga” uit 2020 de meest recente is.

In 1998 verscheen de single “2 Times” van Ann Lee. Een aantal jaar is het gerucht rond gegaan dat deze was ingezongen door Sannie van Whigfield. In 2000 werd een eind gemaakt aan deze geruchten toen producer Larry Pignagnoli bekend maakte dat hij achter de productie van Ann Lee zat en dat de Engelse zangeres Annerley Gordon toch echt zelf de vocalen verzorgde.
De heren achter Whigfield waren overigens verantwoordelijk voor nog veel meer hits in de jaren 80, 90 en 00’s.

Zo maakten zij o.a. een aantal hits voor Fun Fun en Spagna. Ze produceerden bijvoorbeeld voor Benny Benassi die we nog kennen van de hit “Satisfaction” uit 2002. En ze zaten achter KMC, Ann Lee, J.K., Sandy en Dhany die je misschien nog kent van “Dha Dha Tune” en “I Feel So Fine”. Ook de muziek van In-Grid kwam van hun hand die je vast kent van “Tu Es Foutu”.
Sannie heeft van 2008 t/m 2010 onder de alias Naan ook nog 11 singles uitgebracht. Verder heeft ze veel teksten geschreven voor een aantal van de hierboven genoemde artiesten.

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner