Scatman John

header2
bannersite new
previous arrow
next arrow

ZondagInfo

ZondagInfo is een item op de Decibel Community door Bayram Turk.
Iedere week belichten wij een ander artiest of band uit de 90’s of 00’s.

Check de Decibel Community op Facebook voor meer info.

Scatman John

Het verhaal van Scatman John is een bijzondere als je er nu aan terug denkt. Zijn echte naam was John Larkin.
John was al jarenlang een muzikant maar hij kreeg het maar niet voor elkaar om met zijn muziek door te breken. Het probleem zat hem in zijn stotteren.
Waar je bij andere stotterende artiesten hoort dat zingen geen probleem is (een mooi voorbeeld hiervan is Sanne Hans van Miss Montreal) had John hier wel moeite mee.
Toch weerhield hem dit niet van wat hij het liefste deed: Zingen! En toen kwam John met een plan. Waarom niet het zingen en stotteren combineren? Dat was een gouden zet!
In 1994 bracht Scatman John zijn eerste single uit: Scatman (Ski-ba-bop-da-dop-bop) waarmee hij uiteindelijk in 1995 doorbrak! John was op dat moment al 53 jaar en hiermee de oudste artiest ooit die doorbrak met een plaat in dit genre muziek!
Zijn eerste single behaalde als hoogste positie nr. 2 in de hitlijsten. Zijn opvolger Scatman’s World piekte uiteindelijk op plek nr. 4. Zijn album met die ook de titel Scatman’s World draagt stond uiteindelijk nog 12 weken in de album top 100.
Er volgende nog wel een aantal singles als Everybody Jam!, Scatmambo, Su Su Su Super, Song Of Scatland etc en 2 albums Everbody Jam! (1996) en Take Your Time (1999).
Maar in Nederland was het succes toen alweer over en kon je Scatman John een beetje bestempelen tot een eendagsvlieg, of in zijn geval een tweedagsvlieg. ?
John bracht overigens onder zijn eigen naam in 1986 een jazz plaat uit en in 2001 verscheen er nog een CD met oud (terug gevonden) jazz materiaal van hem
Alhoewel zijn muziek vooral erg populair was in Europa kwam de beste man zelf uit Californië. Zijn producers kwamen overigens uit Italië.

In 2009 bracht Mark’ Oh (natuurlijk bekend van Tears Don’t Lie) de single Scatman in een nieuw jasje uit.
En 10 jaar later deed Lou Bega (bekend van Mambo No.5) dat nog eens over met de single Scatman & Hatman.

Helaas heeft Scatman John niet lang kunnen genieten van zijn succes want eind 1999 overleed hij aan de gevolgen van een welbekende ziekte. Hij werd slechts 57 jaar oud.
Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner