Paul Elstak

headerdb2023

Muziek Info

Decibel Muziek Info is een item op de Decibel Community door Bayram Turk.
Iedere week belichten wij een ander artiest of band uit de 90’s of 00’s.

Check de Decibel Community op Facebook voor meer info.

Dj Paul Elstak

Paul Roger Elstak, geboren op 14 januari 1966 in Den Haag is misschien wel 1 van de meest gewaardeerde (happy) hardcore pioniers van de afgelopen 30 jaar!

Nadat hij op een aantal locale feesten zijn draaikunsten had laten zien werd Paul in 1987 ontdekt door Peter Slaghuis (de man achter Hithouse Records) en mocht hij als DJ aan de slag bij discotheek Bluetiek-Inn te Rotterdam.

In 1990 bracht hij samen met Rob Fabrie (DJ Waxweazle) en Richard van Naamen onder de naam Holy Noise zijn eerste plaat “Father Forgive Me” uit. Gevolgd door platen als Get Down Everybody, The Nightmare en James Brown Is Still Alive, een antwoord op L.A. Style – James Brown Is Dead.

In 1992 richtte dhr. Elstak zijn eigen platenlabel op: Rotterdam Records. Dat smaakte naar meer. Terror Traxx volgde in 1993, Forze Records in 1994 en in 2001 Offensive Records.

Na een aantal jaar besloot Paul om in 1995 met de nieuwe muziekstroming happy hardcore mee te gaan. “Life Is Like A Dance” werd zijn eerste commerciële succes en haalde meteen de top 10 in Nederland.
De tweede single Luv U More (wat overigens een cover is van Love U More van Sunscreem uit 1991) werd in de zomer van 1995 een nog groter succes. Het behaalde de 2e plek in de hitlijsten.

En het succes ging maar door. De derde single “Rainbow In The Sky” werd een top 3 hit. Deze single is tot vandaag nog steeds zijn meest aangevraagde en gedraaide single.
De vierde single “Don’t Leave Me Alone” werd ook weer een top 3 hit. Het was de eerste single waar MC Irvin voor het eerst op vermeld werd. Zijn vocalen waren al wel op voorgaande singles te horen.

Het album “May The Forze Be With You” werd uitgebracht. Deze was verkrijgbaar in een happy hardcore uitvoering en de hardcore edition. De titel van het album is uiteraard een verwijzing naar Star Wars waar Paul groot van is.

Single nr. 5 uit 1996; “The Promised Land” stond ook op dit album. Dit was overigens een andere versie dan de radio editie. Dit was tevens de laatste single waar zangeres Shaydie (Saskia de Geus) op te horen was omdat ze besloot om voor een solo carrière te kiezen.

In de zomer van 1996 verscheen de eerste single met de nieuwe zangeres Lindsay. Je zou er bijna aan gaan wennen maar ook dit werd een dikke top 10 hit. Toch duurde het 14 jaar voordat Paul weer een top 10 hit zou scoren in Nederland. Daar kom ik zo op terug.

De opvolger “Unity” behaalde nog wel de hitlijsten maar de opvolgers “Get This Place” en “Lords Of The Hardschool” samen met DJ Rob en MC Hughie Babe niet meer.

Paul ging weer naar zijn roots en begon weer gabber platen en albums te produceren. Voor de single “A Hardcore State Of Mind” bracht hij zelfs in 2003 een videoclip uit. Deze was met regelmaat te zien op The Box en TMF.

Het is het jaar 2010 wanneer de film New Kids: Turbo verschijnt. In deze film waren de oude happy hardcore hits van Paul Elstak gebruikt. Ook het thema nummer “Turbo” wordt een grote hit en staat 17 weken in de charts met als piek nr. 4. Paul speelde zelf nog een klein rolletje in de film en liet zelfs zijn snorretje er weer voor groeien. In 2014 had Paul samen met Mental Theo nog een bescheiden hitje met “Raving Beats”.

In 2016 zijn de hardere stijlen nog steeds populair in ons land. Freestyle is de nieuwe stroming. Een combi van jump, hardstyle, happy hardcore en oldschool. Ook hier haakt hij slim op in. Samen met JeBroer en Dr. Phunk staat hij 28 (!!!) weken in de charts en ook de vervolg single “Engeltje” word een top 3 hit.
Muziek zit in het bloed van familie Elstak. Zijn vader, Nedly Elstak was een bekende jazz musicus. De zus van Paul is de eigenaresse van een grote platenzaak.

Naast zijn eigen muziek was hij ook nog betrokken bij andere projecten. Euromasters, Rave Nation, Too Fast For Mellow, Bad Terror, Da Tekno Warriors en uiteraard Holy Noise zijn hier enkele voorbeelden van.

De commerciële hits produceerde Paul merendeels niet zelf. Het meeste kwam van de hand van Koen Groeneveld, Addy van der Zwan en Jan Voermans, bekend van o.a. de Klubbheads.

Wil je Paul Elstak live zien? Pak dan nu je kans! Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor Icons Live op 3 juni in het Kasteel te Rotterdam.

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner