Jam & Spoon

header2
bannersite new
previous arrow
next arrow

Muziek Info

Decibel Muziek Info is een item op de Decibel Community door Bayram Turk.
Iedere week belichten wij een ander artiest of band uit de 90’s of 00’s.

Check de Decibel Community op Facebook voor meer info.

Jam & Spoon

De uit Frankfurt afkomstige heren Mark Spoon en Jam El Mar, echte namen Mark Löffel en Rolf Ellmer, begonnen hun carrière in 1991 met het uitbrengen van een breakbeat album. Van dit album zijn geen singles verschenen dus we zijn snel weer uit geschreven over deze plaat.

In 1992 brachten ze hun eerste EP uit in een trance/ambient stijl: Tales From A Dancegraphic Ocean. Op deze EP stond ook de track “Stella” die vooral in de clubscene erg populair was.

Het eerste succes voor J&S kwam in 1993. Met het aantrekken van zangeres Plavka (Coleridge) sloegen ze een meer commerciële weg in. Het eerste resultaat was “Right In The Night (Falling In Love With Music)”. Met deze single stonden ze in het voorjaar van 1994 2 maanden in de lijsten met als hoogste positie nr. 10.

In de zomer van ’94 kwam de opvolger “Find Me (Odyssey To Anyaano)” uit. Met deze single kwamen ze tot positie nr. 20 en ook in ’95 hadden ze nog succes met de hit “Angel (Ladadadi O-Heyo)”. Er volgden nog een aantal singles, El Baile, Kaleidscope Skies en Don’t Call It Love. Maar dit werden in Nederland geen hits. Pas in 2000 scoorden ze samen met Georgië Morodor (The Chase) een kleine hit. 2001 was de laatste keer succesvol voor ze met Be.Angeled.

In 1994 verzonnen ze ook een tweede pseudoniem voor zichzelf: Trancy Spacer & Spacy Trancer. Onder deze aliassen maakten ze hele andere dance: rave, happy hardcore en hardtrance.

𝗧𝗼𝗸𝘆𝗼 𝗚𝗵𝗲𝘁𝘁𝗼 𝗣𝘂𝘀𝘀𝘆

Nog niemand wist in ’94 dat J&S ook verantwoordelijk waren voor de act Tokyo Ghetto Pussy. De eerste single “Everybody On The Floor (Pump It)” werd een flop. Maar in 1995 werd de tweede single “I Kiss Your Lips” een mega succes. De single bestormde de hitlijsten en kwam op plek nr. 5 terecht. Ook de vervolg single “To Another Galaxy” stond in 1996 een maand in de top 40.

In 1998 brachten ze nog een single uit: “You Make Me Feel”. Een hit werd het niet en de single werd snel weer uit de schappen gehaald waardoor het vrij zeldzaam is geworden. Zoek je een exemplaar? Dan mag je diep in de buidel tasten. Hij is online al verkocht tussen de € 180,- en € 280,- …

In 2001 kwam er nog een single. Daarna ging de stekker uit dit project.

Naast Jam & Spoon en Tokyo Ghetto Pussy zaten de heren ook nog achter een derde project.

𝗦𝘁𝗼𝗿𝗺

In 1998 brachten ze als Storm met “Storm” hun eerste single uit. Deze, inmiddels trance klassieker werd vooral in Engeland een enorme hit. Ook in ons land stond het nummer 10 weken in de hitlijsten. De opvolgers Huri-Khan en Love Is Here To Stay sloegen de hitlijsten over.

Maar in 2000 stonden ze wederom 10 weken in de charts met “Time To Burn” en ook de opvolger “Stormanimal” werd een bescheiden hit. In 2001 ging de storm weer liggen en was het klaar met dit project.

Als Jam & Spoon brachten ze 5 albums en 15 singles uit. Als Tokyo Ghetto Pussy 1 album en 5 singles. Met Storm 1 album en 6 singles. Ze hebben zichzelf in de jaren 90 en begin 00’s dus goed op de kaart gezet. Ze waren blijkbaar ook gek op cijfers. Als J&S brachten ze de albums Tripomatic Fairytales 2001, 2002 en 3003 uit. Als TGP Disco 2001. En dit bijna allemaal voor de millennium wissel.

In 1992 maakten zij als Jam & Spoon ook de Watch Out For Stella Remix van The Age Of Love. Deze remix werd uiteindelijk in 1997 een grote hit. Verder maakten zij remixes voor Moby, Dr. Alban, Enigma, Pet Shop Boys, Paul van Dijk, Snap! en Dune.

Rolf Ellmer is ook bekend van een andere act: Dance 2 Trance, bekend van de hit Power Of American Natives. D2T richte hij samen met Dag Lerner op.

Helaas overleed Mark Löffel in 2006 aan de gevolgen van een hartaanval op slechts 39 jarige leeftijd.

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner