Eiffel 65

header2
bannersite new
previous arrow
next arrow

Muziek Info

Decibel Muziek Info is een item op de Decibel Community door Bayram Turk.
Iedere week belichten wij een ander artiest of band uit de 90’s of 00’s.

Check de Decibel Community op Facebook voor meer info.

Eiffel 65

Iedereen kan nog wel meezingen met die ene grote hit van ze uit 1999… “I’m Blue da be dee da be da”. Je vond hem helemaal geweldig of je vond hem, netjes uitgedrukt, totaal niks aan.
Terwijl je zou verwachten dat dit een eendagsvlieg zou worden, zaten we er toch een beetje naast. Eiffel 65 scoorde maar 2 hits, maar 1 van de producers stond zelfs begin dit jaar nog in de hitlijsten!
Het thuisland van Eiffel 65 is Italië en dit trio bestond uit Gabry Ponte, Gianfranco Randone en Maurizio Lobina. Ze werkten allemaal voor het zelfde label. Maurizio zat een keer muziek te spelen achter een piano, op dat moment liep er een manager langs en zei dat hij er wat mee moest doen. Gabry werd gevraagd om te helpen en ook Gianfranco voegde zich als zanger toe bij de groep.
De naam van deze act is op een bijzondere manier onstaan. Ze hadden in 1997 geen idee hoe ze zichzelf moesten gaan noemen dus besloten ze om een computer willekeurig een naam te laten zoeken. Dit werd “Eiffel”. Op hun eerste demo cd schreven ze de titel van de track, hun telefoonnummer en Eiffel. Omdat het telefoonnummer niet helemaal paste, schreven ze de laatste 2 cijfers “65” achter Eiffel waardoor hun platenmaatschappij er vanuit ging dat ze Eiffel 65 heette. Toen hebben ze besloten om de naam maar zo te houden.

In 1998 brachten ze hun eerste single “Blue (Da Be Dee)” uit maar het werd pas een hit in de zomer van 1999. In Nederland stond het 5 weken op nr. 1 en in totaal 16 weken in de top 40 en de top 100 zelfs bijna een half jaar. De single bereikte niet alleen in ons land de eerste plek. In ruim 20 andere landen was dit ook het geval. O.a. in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Finland, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en zelfs de Verenigde Staten. In hun eigen land werd het geen hit.

Waar ging Blue da be dee eigenlijk over? Om te beginnen zijn de lyrics binnen een half uur geschreven en das te horen. Het nummer gaat, zoals zelf hebben gezegt, helemaal nergens over! Het moest gewoon een herkenbaar lied worden dat iedereen kon meezingen.

Hun tweede single “Move Your Body” werd ook nog een aardig succes. Deze bereikte in Frankrijk en Oostenrijk wederom de nr. 1 positie. En wist ook de top 5 te bereiken in België, Spanje, Duitsland en in Italië. Dit betekend dat Move Your Body hun eerste hit was in hun thuisland. In Nederland kwam de single niet hoger dan plek nr. 19.

Dit waren de enige singles van Eiffel 65 die een hit werden in ons land. Toch hadden ze nog derde hit in ons land: “All I Really Want” van Kim Lukas stond in 1999 ook nog in de charts. Het was de Eiffel 65 radio remix die zorgde dat het een hitje werd.
In 2005 verliet Gabry Ponte de groep om zich te concentreren op zijn solo carrière (waar hij in 2001 al mee gestart was). De 2 overgebleven leden gingen verder als Bloom 06. Toch besloot Gabry om in 2010 terug te keren. Een aantal jaar later is hij opnieuw, definitief uit de groep gestapt.

Ze brachten in totaal 3 albums uit. 2 in het Engels en 1 in het Italiaans. Daarnaast kwamen er 16 singles van hun hand.

Gabry Ponte bracht in 2001 zijn eerste solo single “Got To Get (Don Don)” uit. Tot nu toe heeft hij ruim 65 singles uitgebracht. Dit deed hij vaak niet alleen. Hij heeft o.a. samen gewerkt met Pitbull, Aloe Blacc, Lum!x en Blasterjaxx.

In 2021 scoorde hij zelfs weer een top 10 hit met “Thunder” samen met Lum!x en Prezioso. En in februari van dit jaar stond zijn cover op Blondie’s Call Me wederom in de charts. Ditmaal samen met R3hab en Timmy Trumpet.

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner