Dune

header2
bannersite new
previous arrow
next arrow

Muziek Info

Decibel Muziek Info is een item op de Decibel Community door Bayram Turk.
Iedere week belichten wij een ander artiest of band uit de 90’s of 00’s.

Check de Decibel Community op Facebook voor meer info.

Dune

Ze stonden nog op nr. 1 in onze eigen Community Top 25 en vandaag zijn ze aan de beurt in de muziekinfo. De uit Duitsland afkomstige Dune werd in 1994 opgericht door producers Oliver Froning, Jens Oetrich en Bernd Burhoff en dankt hun naam aan de gelijknamige film die 10 jaar eerder verscheen.

In januari van 1995 brachten ze hun eerste single uit: Hardcore Vibes. In Duitsland stond de single vanaf maart maarliefst 20 weken in de hitlijsten met als hoogste positie nr. 5. In Nederland ontdekten wij Hardcore Vibes iets later. In juni stond hij voor het eerst in de charts met als piek nr. 10. De single heeft het 16 weken volgehouden. Daarmee is het tot de dag vandaag nog steeds 1 van de langst genoteerde hardcore tracks allertijden in Nederland. De tekst “this one is dedicated to all the ravers in the nation” werd overigens ingesproken door het nichtje van Oliver.

De opvolger, Are You Ready To Fly, een cover van de gelijknamige hit van Rozalla uit 1992 werd ook weer goed ontvangen. Maar hield het vreemd genoeg niet zo lang vol in de hitlijsten.
Can’t Stop Raving, de derde single van Dune deed het daarentegen weer een stuk beter en piekte ook op nr. 10 in de lijsten. Overigens is de single versie compleet anders dan de album uitvoering. Het enige dat overeenkomt is de tekst “can’t stop raving”.

De 3 singles stonden ook op het debuutalbum van Dune, genaamd Dune. 😉
Are You Ready To Fly en Can’t Stop Raving zijn overigens beide ingezongen door zangeres Tina Lagao en niet door Verena (Adam von Strenge). Zij was voor het eerst te horen op de vierde (en eerste single van het album Expediction) Rainbow To The Stars. Met deze single hadden in ze in 1996 wederom een top 10 hit te pakken. Ook de opvolgers Hand In Hand en Million Miles From Home stonden in de charts. De laatstgenoemde piekte ook als hoogste positie op nr. 10. En daarmee heeft Dune een uniek record te pakken. Geen andere artiest heeft het voor elkaar gekregen om 3 x nr. 10 als hoogste positie te halen in ons land.

En toen… Eind 1996… Dune deed iets wat niemand zag aankomen en je ook totaal niet zou verwachten van een (happy) hardcore act. Ze brachten een klassiek nummer uit. Een cover op Queen’s Who Wants To Live Forever. De single werd positief ontvangen en eigenlijk dacht (of hoopte) men dat dit een eenmalige uitstap was. Niets bleek minder waar. Ze brachten samen met The London Session Orchestra een compleet klassiek album uit met de titel Forever. Sterker nog, in 1998 brachten ze samen zelfs nog een vervolg album uit: Forever And Ever.
Vervolgens, halverwege 1998, na hun klassieke uitstapjes brachten ze een trance single uit. Keep The Secret en Verena was inmiddels ingeruild voor ene Vanessa. Dat Dune duidelijk opzoek was naar een andere sound bleek wel uit de opvolgers Electric Heaven en Dark Side Of The Moon uit 1999.

In 2000 werd Hardcore Vibes in een nieuw jasje gestoken. Breakbeat was dankzij de Bomfunk MC’s erg populair op dat moment en deze versie van HV was daar duidelijk op geïnspireerd.
Inmiddels hadden Jens en Bernd Dune verlaten en ging Oliver in zijn eentje verder. Hij was toch altijd al het gezicht van de groep. In 2016 bracht hij uit het niets een nieuwe single uit: Magic Carpet Right. Daarna volgden er nog een aantal samenwerkingen met o.a. Loona, Re-Style en Stormtrooper.
Dune bracht uiteindelijk 4 albums (2 hardcore en 2 klassiek), 1 live album en de verzamelaar History uit.
Oliver is tot de dag vandaag zeer actief met Dune. Zo ging hij in de corona lockdown periodes regelmatig online via Facebook en andere streamingsdiensten om live plaatjes te mixen waar hij wereldwijd vele volgers door heeft gekregen.

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner