Critical Mass

header2
bannersite new
previous arrow
next arrow

Muziek Info

Decibel Muziek Info is een item op de Decibel Community door Bayram Turk.
Iedere week belichten wij een ander artiest of band uit de 90’s of 00’s.

Check de Decibel Community op Facebook voor meer info.

Critical Mass

Het door Ed Bout en Dave van Hasselaar opgerichte Critical Mass bracht in 1993 hun eerste plaat uit: Severe Trauma.

Het nummer stond o.a. op Thunderdome deel 2 en was dus een snoeiharde gabber track. Ook de opvolgers waren in deze stijl. Tracks als Having Sex, Can’t Stop, Psychotic Break, Shake Your Stuff en Lift Me Up waren allemaal hardcore knallers die terug te vinden waren op de Thunderdome compilatie cd’s t/m deel 10.

In 1995 werd door ID&T aan Critical Mass gevraagd of ze voor het sublabel Pengo Records een aantal happy hardcore singles wilden maken. Hier wilden ze ook een live act omheen bouwen dus werden zangeres Ludmilla Odijk en later ook Danny Haenraets ook wel bekend als MC Energy gevraagd om voor hun op te treden.

De eerste commerciële single “Dancing Together” werd goed ontvangen en stond in de zomer van 1995 zelfs nog 6 weken in de hitlijsten.

De opvolger “Burnin’ Love” stond zelfs 2 keer zo lang in de charts. Vandaag de dag is het zelfs nog steeds hun meest populaire single.

Op de derde commerciële single: “Believe In The Future” was MC Energy voor het eerst te horen. Dit is de enige single van ze die nog net de top 10 heeft bereikt in Nederland.
Eind 1996 kwam hun laatste succesvolle single uit: “Happy Generation”. Deze stond 2 maanden in de charts maar kwam begin 1997 niet hoger dan positie 26. Dat had waarschijnlijk ook te maken met het feit dat de happy hardcore iets minder populair werd toen.

Aan het eind van 1997 gooide ze bij Critical Mass het roer compleet om. De happy hardcore ging in de bam en ze kwamen met een trance sound. De single “Together In Dreams” werd in de clubs nog een redelijk succes maar in de charts helaas niet. Dit was ook de laatste single die via ID&T werd uitgebracht.

In 1998/1999 probeerden ze het nog 1 keer via het Belgische label Byte. De single, In Your Eyes flopte helaas en dit betekende ook het einde van groep. Althans in deze formatie.
In de loop der jaren is Burnin’ Love meerdere malen in een nieuw jasje gestoken. In 2011 door D-Block & S-Te-Fan, The Viper en Rehab en door Dr.Rude in 2012.

Ludmilla heeft nog wel een aantal keer opgetreden met Critical Mass maar om eerlijk te zijn durf ik niet te vertellen wat ze vandaag de dag doet of nog optreedt.

De originele producers Ed en Dave zijn inmiddels ook niet meer betrokken bij het project. Tegenwoordig zijn MC Energy en DJ Mogwai (Bruce Degener) samen te boeken als Critical Mass.

De originele producers van CM waren ook weer betrokken bij andere projecten. Dominion (bekend van de plaat Natural Born Killer) bijvoorbeeld. Verder ook: Holographic, Cherrish, en Happy Toons. Ook maakten zij remixes voor o.a. de 2 Brothers On The 4th Floor, DJ Alpha en DJ Waxweazle.

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner