Aqua

header2
bannersite new
previous arrow
next arrow

Muziek Info

Decibel Muziek Info is een item op de Decibel Community door Bayram Turk.
Iedere week belichten wij een ander artiest of band uit de 90’s of 00’s.

Check de Decibel Community op Facebook voor meer info.

Aqua

Tot nu toe ging de #MuziekInfo vooral over artiesten uit Nederland, Duitsland en Italië. Maar ook Denemarken stond naast zijn befaamde speelgoedblokjes bekend om een aantal artiesten. Zeg je Barbie Girl dan zeg je Aqua!

Aqua werd in 1994 opgericht en bestaat uit producers Claus Norreen, Serena Rasted, zangeres Lene Grawford Nystrøm en zanger René Dif. Ze waren in de jaren 90 een opvallende verschijning vanwege o.a. hun kledingstijl, hun haar (met uitzondering van de zanger) en vanwege de kinderlijke stem van Lene.

In 1996 brachten ze hun eerste single “Roses Are Red” uit. Dit werd in Zweden en Noorwegen een enorm succes. Hun tweede single “Lollipop (Candyman)” werd een hit in hun eigen land maar de rest van Europa kreeg het er nog niet warm van.

Met hun derde single “Barbie Girl” hoopten ze in 1997 internationaal meer succes te hebben. Ze brachten de single in eerste instantie alleen uit in Denemarken en Nederland. Ze kozen voor ons land omdat wij Nederlanders altijd wel in zijn voor iets nieuws was hun idee. Ze hadden gelijk, binnen een week stond Barbie Girl bij ons op nr. 1. We mochten 30 weken genieten van hun aanwezigheid in de top 100.

En terwijl dit soort acts vaak tot eendagsvlieg worden bestempeld dacht Aqua daar anders over. Want ook de opvolger “Doctor Jones” bestormde de hitlijsten en werd een dikke top 3 hit en bleef 20 weken in de lijst hangen.

In de tussentijd brachten ze ook hun debuutalbum “Aquarium” uit. Deze schijf heeft uiteindelijk iets langer dan een jaar in de album top 100 gestaan. Van dit album kwamen ook nog de in 1998 verschenen singles “My Oh My” deze kwam nog tot positie nr. 12. En met de opvolgers “Turn Back Time” en “Good Morning Sunshine” lieten ze meteen zien dat ze ook een serieuze kant hebben.

Na een stilte van 2 jaar kwam Aqua in 2000 terug met de single “Cartoon Heroes”. Alhoewel  dit nummer ook weer een vrolijke noot had en nog 10 weken in de top 100 stond zouden ze het succes van de vorige singles nooit meer evenaren.

Hun tweede album “Aquarius” verscheen ook in 2000. En met de single “Around The World” scoorden hun laatste bescheiden hitje in Nederland. De singles “We Belong To The Sea” en “Bumble Bees” werden nog zonder succes uitgebracht.

Ruim 9 jaar later maakten ze een comeback met de single “Back To The 80’s”. In ons land werd het geen hit maar in Denemarken stond het nummer ruim een half jaar in de charts en werd het wederom een nr. 1 hit. Naar aanleiding van deze comeback kwamen ze meteen met een “Greatest Hits” album.

In 2011 brachten ze nog eens 3 singles en een album (Megalomania) uit. In 2021 verscheen tot nu toe hun laatste single “I Am What I Am”.

Speelgoedfabrikant Mattel spande een aantal keer een rechtzaak aan tegen Aqua vanwege het gebruik van de naam Barbie. In 2003 werd Mattel uiteindelijk in het ongelijk gesteld. Ongeveer 7 jaar na de rechtzaak heeft Mattel het nummer zelfs gebruikt in 1 van hun reclames om Barbie en hun merk weer nieuw leven in te blazen.

In 2017 werd 20 jaar na de originele verschijning het album Aquarium opnieuw uitgebracht op vinyl in de kleur blauw.

Overigens zijn Lene en Søren jarenlang samen getrouwd geweest.

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner