2 Brothers on the 4th Floor

header2
bannersite new
previous arrow
next arrow

Muziek Info

Decibel Muziek Info is een item op de Decibel Community door Bayram Turk.
Iedere week belichten wij een ander artiest of band uit de 90’s of 00’s.

Check de Decibel Community op Facebook voor meer info.

2 Brothers on the 4th Floor

De uit Utrecht afkomstige broers Martin & Bobby Boer begonnen in 1990 hun carrière thuis in een flatje op 3 hoog, oftewel de vierde verdieping. Vertaal dit naar het Engels en je krijgt the fourth floor. En zo werd de naam 2 Brothers On The 4th Floor geboren.
Hun eerste hit scoorden ze in 1991 met “Can’t Help Myself”. Dit nummer stond meteen 16 weken in de Nederlandse hitlijsten en kwam tot nr. 6 als de hoogste positie. Op Can’t Help Myself werden de broers vergezeld door rapper Da Smooth Baron MC, echte naam Peter Baburek en zangeres Peggy ‘The Duchess’. Over deze dame is helaas geen enkele informatie terug te vinden.

Op de tweede single “Turn Da Music Up” werkten ze weer samen met de Baron en zangers Gale Donette Robinson. (Deze dame zat in 1990 ook in de groep Hi Tek samen met MC Shamrock die in 1991 T-Spoon oprichtte). Ook deze stond 3 maanden in de charts. Een top 10 hit werd het echter niet. Vervolgens viel er een stilte van bijna 2 jaar.

De 2 Brothers kwamen eind 1993 terug met een nieuwe sound en 2 nieuwe gezichten voor de act. Die, wat later bleek, de vaste gezichten zouden blijven. Rapper D-Rock (Rene Philips), dat de buurman bleek te zijn van de gebroeders Boer en zangeres Des’Ray (Desirée Manders). In december van 1993 kwam “Never Alone” in de top 100 binnen. Binnen 2 weken stond het in de top 10 en zelfs wekenlang op nr. 2. De single verdween pas in april van 1994 weer uit de top 100.

Met de opvolger “Dreams (Will Come Alive)” scoorden ze hun eerste en enige nr. 1 hit. Dreams stond binnen 2 weken in de top 10 en hield het 3 weken vol op de eerste plek. Ze moesten in augustus hun nr. 1 positie weer afstaan aan het zoetsappige I Swear van All-4-One.

In de zomer van ’94 verscheen ook het debuut album van de 2 Brothers met als titel Dreams. Met dit album stonden ze een half jaar in de album top 100. Hierop stonden de eerste 4 singles en ook single nummer 5 “Let Me Be Free” was afkomstig van dit album, waarmee ze hun vierde top 10 hadden.

De lente van 1995 was aangebroken en bracht al weer top 10 hit nummer 5: “Fly (Through The Starry Night)”. Van de maxi single verschenen 2 versies. Een standaard editie met blauwe hoes en een oranje hoes met remixes. De laatst genoemde uitvoering met remixes is inmiddels een collector’s item geworden. Hierop stonden remixes van Cappella en een happy hardcore uitvoering. Fly was de (voorlopige) laatste single in Eurodance stijl.

De broers gingen met hun tijd mee en haakten in de zomer van 1995 slim in op de muziekstroming die op dat moment zeer populair was: Happy Hardcore. De eerste single in dit genre was “Come Take My Hand”. Ook dit was weer een knaller in de charts en kwam tot de vierde positie.

En het feest ging begin 1996 nog even door met “Fairytales”. Ook deze kwam net als zijn voorganger op nr. 4 terecht.

Het is de zomer van ’96 als ze tiende single uitbrengen.  Van “Mirror Of Love” werden 2 radio versies gemaakt: een happy hardcore uitvoering en voor het eerst waagden ze zich ook tot de r&b style. Dit mede omdat deze stijl immers ook erg populair was op dat moment. De r&b versie werd geproduceerd door de Mastermindz. Het was de happy hardcore editie die toen nog steeds het meest gedraaid werd op de radio. Ook Mirror Of Love werd een top 10 hit.

Met “There’s A Key” hadden ze eind 1996 hun 9e en laatste top 10 hit. Ook verscheen er een kerstsingle gebaseerd op There’s A Key: Christmas Time. En hoewel het nummer inmiddels 26 jaar oud is, is de tekst nog steeds behoorlijk actueel. Dit gaat o.a. over oorlog, discriminatie en kinderen die aan honger lijden.

Het is 1997, de happy hardcore hype is op zijn retour en de 2 Brothers beginnen wat meer te experimenteren met verschillende muziekstijlen. “One Day” was hier het eerste voorbeeld van. Dit was de eerste officiële r&b single van ze. Tevens was dit de eerste single na 6 jaar die de top 10 niet wist te bereiken. One Day was de laatste single afkomstig van hun 2e album met als titel “2” welke eind ’96 was uitgekomen.

Verder in ’97 verscheen de single “I’m Thinkin’ Of U”. Deze kwam niet verder dan positie nr. 20. Ook in 1998 verscheen er 2 singles: “Do You Know?” en “The Sun Will Be Shining”. Beide singles stonden 2 maanden in de hitlijsten maar wisten helaas de top 25 niet meer te halen. “Heaven Is Here” verscheen begin 1999. Deze single stond maar 4 weken in de charts. “Living In Cyberspace” komt eind ’99 uit en stond verrassend 3 maanden in de hitlijsten. Dit was een cover van Tranz-X – Living On Video uit 1983. In 2000 behaalden ze voor het laatst de hitlijsten met “Wonderful Feeling”. In 2001 verscheen hun laatste single “Stand Up And Live”.

Naast de 2 Brothers On The 4th Floor waren de heren ook weer bij een aantal andere projecten betrokken. Als Fun Da Mental scoorden ze in 1993 een grote clubhit met Dancin’ On A Higher Ground. Hier werden ook de vocalen bezorgd door Des’Ray maar ze stond niet bij de credits. Als Definition Of Joy brachten ze samen met onze eigen Dick Liefting “Stay With Me 4 Ever” uit.  In 1996 brachten ze als Ohm de happy hardcore single Trip To Paradise uit. Ook waren ze verantwoordelijk voor de singles van Skibby.

Martin Boer was ook verantwoordelijk voor de Turn Up The Bass Megamix 93 en 94 en en en…. Jawel; De Rednex Megamix. Als Dancability maakte hij ook vele remixes voor o.a. Twenty 4 Seven, Beckie Bell en Luv.

Des’Ray bracht onder de alias Claudette Parris in 1991 haar eerste single “Love’s A Miracle” uit. Ook was ze in 1996 te horen op de cover Eye Of The Tiger van X Generation. In 2006 bracht ze een jazz album uit en was ze betrokken bij het project Diva’s Of Dance samen met Anita (2 Unlimited) en Linda Estelle (T-Spoon).

D-Rock bracht ook in 1991 zijn eerste solo single uit: I Can’t Believe It’s Over. Ook bracht hij als Mr. Philips een single uit in 2003. En als M.I.S.T.A. was hij actief van 2005 t/m 2008. Ook was hij in 2004 te horen op de track Around The World van de Duitse legende Mark’Oh.

Ter ere van hun 25 jarig bestaan verscheen er in 2016 een dubbel cd met al hun hits er op en de beste remixes erop. Hierop stond o.a. een nieuwe track “Shine Like A Star”, een akoestische versie van Dreams en een nieuwe remix van Never Alone. In 2021 werd van het 30 jarige bestaan dit nog een over gedaan maar dan als dubbele vinyl uitvoering.

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner